Téli egészségvédelem: Megérkezett a hideg és a hó is. Mire kell figyelnünk?

2015.01.01 17:14

Minden szabadban tartott kutyának szüksége van olyan fedett, különböző takarókkal, rongyokkal bélelt, szélvédett helyen lévő száraz, melegedő kuckóra, ahol kényelmesen meg tud fordulni és megfelelő védelmet talál a fagyok elől. Mindenki tudja, hogy a kistestű, illetve a rövidszőrű nagytestű kutyáknak szüksége van kabátra, amely melegen tartja őket, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az idős kutyákat, az egészségügyi- vagy sérülésből származó problémákkal küzdő kutyákat szintén ne tartsunk hosszú ideig a szabadban. 

Gyakori problémák a lábsérülések, melyeket a jég, a hó, illetve a felsózott utak okoznak. A talppárnákon keletkező sérülések nagyon fájdalmasak és nehezen gyógyulnak. Legegyszerűbb védekezési mód a kutyacipő használata, azonban ezt nem mindegyik kutya viseli el. Ezért nagyon fontos, hogy naponta ellenőrizzük le a kutya lábát. Langyos vízben a tappancsokat megmosva eltávolíthatjuk az ujjai között jéggé összefagyott havat és a séta után rárakódott sós latyakot. A berepedezett, kiszáradt talpak kezelésére többféle speciális krém is kapható, de én étkezési disznózsírral szoktam bekenni, hogy megelőzzem a kisebesedésüket.

A megfelelő táplálás általánosságban is érvényes, nemcsak a téli időszakban, de ilyenkor még fokozottabban kell figyelmet fordítani erre. 

Téli időszakban megelőzési célból javasolt a masszázs alkalmazása. Erősíti az immunrendszert, ez minden kutya szempontjából hasznos, ezen kívül serkenti a vérkeringést is, amely a szabadban tartott kutyáknál kiemelt jelentőséggel bír.

—————

Vissza