Téli kényeztetés

2015.01.06 20:19

Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy hideg van odakint, kevés a napsütés, hamar sötétedik.  Fázunk, náthásak vagyunk és titkon egy nagyon távoli egzotikus nyaralásról, fehér homokos tengerpartról álmodunk.

Szerintem a kutyáink is így éreznek! A legtöbb kutya szereti ugyan a havat, élvezettel rohangál a kertben, vagy sétál a gazdájával, de 30-40 perc intenzív mozgás már nagyon kimeríti őket, ezért elegendő is számukra.  Hidegek a lábaik, mancsaikat felsérti a fagyott talaj, a jég, a járdákon lévő sózott hó.  A nap legnagyobb részében láthatóan kevesebbet mozognak, nem olyan élénkek, csak gubbasztanak magukban.

Ha megfelelően gondoskodni akarunk róluk, akkor  figyeljünk arra, hogy az átnedvesedett szőrzet negatívan befolyásolja a hőérzetüket. Amikor hazaértünk töröljük a kutyát szárazra, vizsgáljuk át a bőrét, szőrét, mancsait, tisztítsuk meg lábait a sótól, védjük a kirepedezéstől.

Ha óvni szeretnénk őket a sérülésektől, akkor a szabadban történő mozgás (futtatás, játék) elött gondoskodjunk az izmok megfelelő bemelegítéséről.

Ilyenkor is nagyon jó szolgálatot tehet a masszázs. Egyrészt megelőzési szempontból, főként az amúgy is  kevesebbet mozgó, lakásban tartott, elhízott kutyáknál – megakadályozza az izomzat leépülését, illetve az izomláz  kialakulását.

Másrészt boldoggá tehetjük vele kutyánkat, mert a masszázs jó hatással van a közérzetére, ezáltal ellazulva, álmodhat valami szépről, akár egy fehér homokos strandról, ahol önfeledten, könnyedén szaladgál.  

—————

Vissza